ANASAYFA        Hesap Makinesi    Birim Çevirileri      Birim Fiyat Kitapları     Tablolar    Formüller     Veritabanı     Kanun ve Yönetmelikler     Özgeçmiş  
 ANASAYFA
 İnşaat Sözlüğü
 İnşaat Makaleleri
 Yapı İnşaat Haberleri
 İnşaat Kariyer
 Resim Galerisi
 İnşaat Forumu

Kullanıcı Girişi
 Sitede 107 ziyaretci var

Giriş Sayfası Yap





  
Kanunlar - Yönetmelikler - Şartnameler

Güncellik Kontrol Tarihi : 11-09-2005
Başlık:
SENTETİK REÇİNE ESASLI DIŞ VE İÇ KAPLAMALAR İLE YALITIM MALZEMELERİ GENEL TEKNİK ŞARTNAMESİ

16.1 - Dış Kaplama :

Su geçirmeme hassasına karşılık nefes alma kabiliyeti (Buhar geçirgenliği) vardır. Bu hassası terkibindeki Akrilik Emülsiyon dolayısı iledir.

Tatbik edildiği yüzeye aderansla, malzeme yüzeyinin mesamatına girerek içeri nüfuz eder.

Kimyasal yapısı :

Akrilik Emülsiyon (AC. 33 copolimer % 46 solit)
Titanyum Dioksit – Rutil
Mono etilen glikol
Kalsiyum karbonat
Oxytol
Su
Aspestos
Talk
Poudr sılıka (Kuvarts 300 meç)
Cam tozu (300 meç)
ayrıca bakteri ve küfe karşı Noudex (Süre ad - it) ihtiva eder.

16.2 - İç Kaplama :

Malzeme olarak dıştan farkı dolgu malzemelerinin ince ve az miktarda oluşudur. Geçirmezlik vasfını glazoldan sonra elde eder. Silinebilir, ovulabilir, darbeye mukavim asit ve alkali çözeltilerinden amonyaktan müteessir olmayan bir yüzey elde edilir.

Kimyasal Yapısı :

Akrilik Emülsiyon (AC, 33 Copolimer % 46 Solit)
Titanyum Dioksit – Rutil
ono etilen glikol
Kalsiyum karbonat.
Oxytol
Su
Aspestos
Poudr Silika
Talk

Nokta malzemesi bu karışımın aynı olup, Ağ malzemesi Akrilik reçine ihtiva eder. Madeni yaldızlar, Pigment yerine madeni tozları ilave edilmesi ile elde edilir.

16.3 - Blokfiller :

Sıva pütürlerini doldurup alçı sıva ayarında bir yüzey hazırlamak için kullanılır. Sıvanın mastarında olması lazımdır. Rutubetli yüzeylere tatbik edilebilir. Her katın kurulmasından sonra zımpara yapılmalıdır. Blokfiller'in kaç kat süreceği sıvanın mastarında oluşana iyi bir perdah kumu ile yapılmasına bağlıdır.

Kimyasal Yapısı :

Akrilik Emülsiyon (AC. 33 Cocopiler % 46 Solit)
Kalsiyum Karbonat
Mono etilen glikol
Oxytol, Su, Aspestostan müteşekkildir.
Titanyum Dioksit - Rutil

16.4 - Glazol Şeffaf :

Yüzeyin geçirimsizlik vasfını temin eder. Ayrıca darbe, sürtünme, temizlenmeye müsait bir yüzey elde edilmesine sebep olur.

Kimyasal Yapısı :

Paraloit B - 66
Akrilik reçinesi
Plasticiser
Amberlak
Aromatik tiner
Slow tiner

den teşekkül eder. Renkli glazolde ise ilave olarak Titanyum dioksit ve renkli pigment vardır.

16.5 - Metal Primer :

Metal Primer Demir Oksit ve Çinko kromatla hazırlanan bir malzemedir. Bütün madeni yüzeylere aderans kabiliyeti vardır. Ayrıca asit ve alkalilerin seyrek çözeltiler ile + 3000 ºC a mukavimdir.

Demir oksitli çinko kromatın kesafetinin az oluşundan dolayı, kurşun oksitle hazırlanan sülyene nazaran litrede fazla malzeme ihtiva eder ve daha fazla m² örter. Malzeme fazlaca inceltilmeye müsaittir. Metal Primer inceltici olarak da kullanılabilir. Fırça, rulo veya tabanca ile atılabilen malzeme kırmızı, zeytunî renktedir. Ayrıca süper metal Primer malzemesi de aynı esaslardan hazırlanmakla beraber son kat malzemesidir. Rengi koyu gridir.

16.6.- Sıva Veya Çıplak Betonların Akrilik Esaslı Malzeme İle Kaplanması :

Sıva veya çıplak betonların sipatula ile çapakları, oynayan kısımları alınır.

Sıvalı yüzeylerde mozaik silme taşı ile yüzey düzeltilir.

Çıplak beton kötü çıkmış, yer yer kabarma olmuşsa tamiri cihetine gidilir. Ameliye görmüş olan yüzeyler süpürülür. Hiç tozsuz hale getirilir. Sıva ve çıplak betonun tam kuru veya yaş olması lazımdır ile iyi netice vermez. Sıcak havalarda yüzeyin yıkanması lazımdır.

Güneşli ve sıcak havalarda gölge kısımlardan çalışmaya başlamak malzemenin tam intibakı bakımından gereklidir.

Orijinal ambalajındaki malzeme açılarak doğrudan doğruya kullanılır. Malzeme -4 ºC ye kadar tatbik edilebilir.

Pürüzlü veya pürüzsüz yüzey elde etmek üzere istenilen renk seçilebilir.

Malzeme fırça, rulo ile sürülür veya pistole ile atılır. Pencere kapı kenarlarına renk yapılacaksa, kenarlara isabet eden yüzeyler fırça ile kestirilir. Ve rulo ile tatbike devam edilir. Birinci katın 0,5-2 saat zarfında kurumasından sonra ikinci kat sürülerek iş bitirilir.

Tabanca tatbikatından pencere kapı kenarları maskelenmelidir. Maske işi için ambalaj kâğıtları 0,50 m.'lik şeritler halinde kesilir. Diğer taraftan maske bantları ile ambalaj kâğıtları bantın yarısı kâğıda yapışmak üzere hazırlanır. Bantın diğer yapışkan kenarı maskelenecek yere yapıştırılarak boyanmayacak kısım örtülerek işe başlanır. Tatbikat iki kat yapılarak iş nihayetlendirilir.

Malzeme 0,5-2 saatte katılaşırsa da tam kuruma müddeti 4 gündür. Rulo ile çalışmada rulonun muhtelif istikametlerde kullanılması emek ve malzeme kaybını önler.

Akşam paydosunda, çalışan iskele kalaslarının dikine çevrilmesi gece yağacak yağmur sebebi ile kalas üzerindeki tozların cepheye sıçrayıp kirletmemesiyle emek ve malzeme kaybı önlenir.

16.7 - İçeride Kaplama ve Yardımcı Malzemenin Yapılması :

İç kaplama yapılacak yüzeydeki sıvanın yaş olmaması lazımdır. Her çeşit çapak ve oynayan kısımlar ispatula ile dökülür. Çukurlar blokfiller macunu ile doldurulur.

16.7.a) Gizleme : Ambalaj kâğıtları 0,50 m.lik şeritler halinde kesilir diğer taraftan yapıştırıcı bant (maske bantı) lar kesilen kâğıtlara yarısından yapıştırılır. Gizlenecek yere bantın diğer yarısı yapıştırılarak diğer kısımlar gizlenir.

16.7.b) Dolgu : Ambalajında iyice karıştırılan blokfiller dolgu malzemesi rulo ile duvara sürülür ve 10 dakika sonra ispatula ile toplanır. Toplanan koyu kıvamdaki malzeme çatlak ve boşlukları doldurmak için kullanılır. Birinci katta m²’ye 1.000 kg. malzeme sarfedilir. Kurumasından sonra yüzey 1 nolu zımpara kâğıdı sarfedilir. Kurumasından sonra yüzey 1 nolu zımpara kâğıdı ile zımparalanır. 2 kat için 0,380 kg. aynı malzeme aynı şartlarla sürülür, düzeltilir. Ve kuruduktan sonra zımparalanır.

16.7.c) Malzeme Sürülmesi : Dolgu malzemesi blokfilleri uygulanmasından 24 saat sonra iç kaplama tatbik edilir. Ambalâjındaki malzeme iyice karıştırılır yüzeye rulo ile sürülür ve ispatula ile toplanır ısı ve rutubet durumuna göre 0,5 - 2 saat zarfında kuruyan kaplama sıfır numara zımpara kâğıdı ile düzeltilir. Bu kat için m²’ye 0,250 kg. malzeme sarfedilir.

Birinci katı hazır olan yüzey ikinci kat olarak 0,230 kg. malzeme aynı şartlarla tatbik edilir.

Ev - Rok tatbikatı için kompresör ve tabanca kullanıldığı takdirde hava tazyiki 20 kg. (veya 45 libre.) malzeme tazyiki de 13,50 kg. (veya 30 libre) en iyi neticeyi verir.

16.7.d) Glazol Tatbikatı : Kaplama tatbikatları kuruduktan sonra glazol malzemesinin renkli veya şeffafı m²’ye 0,150 kg. gitmek üzere rulo veya fırça ile tatbik edilir. Kompresör ve tabanca kullanıldığı takdirde hava tazyiki 16 kg. (veya 35 libre) malzeme tazyiki 2,5-7 kg. (veya 5-15 libre) olmalıdır. Kısa hortum da tazyikler en az rakamlardır. Hortum uzun olduğu takdirde uzunluğa göre tazyik yükseltilir.

Kaplama üzerinde nokta, ağ deseni istendiği takdirde glazol tatbikatı yapılmadan evvel desenler atılır. Madeni süsler Glazoldan sonra tatbik edilir.

16.7.e) Nokta İmalatı : İki çeşittir,

e.1) Noktalar, Kaplama yüzeyine kısmen gömülmüş olarak,
e.2) Noktalar kaplama yüzeyine gömülmemiş olarak, noktaları kısmen gömmek için kaplama yüzeyin yaş olması lâzımdır.

Her iki tekilde de nokta malzemesi hava tazyiki 9-16 kg. (veya 20-30 libre), malzeme tazyiki 4,5-9 kg. (veya 10-20 libre) istenilen benek büyüklüğüne göre (Malzeme tazyiki ne kadar yüksek olursa benekler büyük olur) nokta malzemesinden m²’ye takriben 70 kg. sarfedilir. İkinci bir renk nokta istendiği takdir de aynı iş tekrarlanır.

Bu imalatın kurumasından sonra glazol (şeffaf) tatbik edilebilir.

16.7.f) Ağ İmalatı : Kurumuş kaplama yüzeyine tabanca memesi değiştirilerek atılır. İki renkte ayrı şekilde tatbik edilir. Hava ve malzeme tazyiki (e) paragrafındaki gibidir.

16.7.g) Madeni Süsler : Ağ ve nokta redsenlerinin aksine olarak Glazol atıldıktan sonra bu uygulamada tazyik, (e) paragrafındaki gibidir.

16.7.8 - Poliüretan Malzemesi :

16.8. Yüzey Hazırlığı :

16.8.1. - Tozlu Yüzeyler :

Her çeşit yüzeyin üzerindeki tozlar ve küflenmeler sert fırça, çalı süpürgesi gibi araçlarla temizlenir ve (Temizleyici) ile silinir.

16.8.2. - Yağlı Yüzeyler

Yüzeyde yağ bulunmaması lâzımdır. Madeni yüzeyler temizleninceye kadar silinir. Beton, şap, mozaik gibi emici yüzeylerdeki yağlar deterjanlı sularla bolca yıkanır. Son yıkama yapılır ve kuruduktan sonra tekrar yıkanarak yüzey temizlenir.

16.8.3. - Islak Yüzeyler :

Yüzey muntazam bir şekilde kurulanır (Temizleyici) ile bolca yıkanır, su tazyikli geliyorsa tatbikat yapılmaz; tazyikin düşürülmesine çalışılır. Kurulamanın kâfi gelmediği yerler suni olarak kurtulur ve yıkanır. Kapalı yerlerde havalandırmayı aspiratörlerle temin etmek neticeyi çabuklaştırır.

16.8.4. - Paslı Yüzeyler :

Yüzeyin pas durumuna göre zımpara kağıdı, tel fırça, çekiç veya kumlama suretiyle temizlik yapılır süpürülerek (temizleyici) ile silinir.

Bütün yüzeyde hiç bir çapak ve pasın kalmaması şarttır.

16.8.5. - Yabancı Kaplama Malzemesi :

Her çeşit kaplama malzemelerinin yüzeyden tamamıyla çıkarılması lüzumludur. Bu tip malzeme yakma, kumlama, boya çözücü, tel fırça gibi araçlarla temizlenir. Yüzey (Temizleyici) ile yıkanır.

16.8.6. - Bakır veya Alüminyum Yüzeyler :

Tatbikat yapabilmek için okside olan kısım alınır. Püskürtülerek veya tel fırça ile yüzeyi çizmek iyi netice verir. Yüksek bir aderans arzu edilmiyorsa önceden kalevi veya sülfirik asitli krom banyosunda dağlanması lazımdır.

16.8.7. - İş Emniyeti :

Malzemeler zehirli olmamakla beraber çalışılırken mahallin havalandırılması lazımdır. Kapalı yerlere aktif karbonlu maske (M.K.E. Kurumu imalatı) ile çalışılır. Malzemeler ateşten uzak tutulmalı yakınında sigara içilmemelidir. Malzeme cilt üzerinde tahribat yapmamakla beraber lastik eldivenle çalışmak tercih edilir.

16.8.8. - Depolama :

Ambalajların sıkıca kapalı olması soğuk ve sıcaktan muhafazası kullanmadan evvel karıştırılması, kullanılacak malzeme alındıktan sonra sıkıca kapatılması lüzumludur.

16.9. Elastomerik Reçine Esaslı Sıvı Plastik Kaplama:

Su geçirimsizlik ve elastikiyet özelliği nedeniyle suya karşı yalıtım için tek başına veya cam tülü ile birlikte kullanılır.

Kimyasal yapısı :

a) Elastomerik reçine ağırlıkça % 50 ( sıvı )
b) Solvent ağırlıkça % 4 ( sıvı )
c) Trikloroetil fosfat ağırlıkça %4 ( sıvı )
d) Yüzey gerilimini ayarlayıcı ve ıslatıcı maddeler ağırlıkça %2 ( sıvı )
e) Bakteri önleyici, akış kontrolü sağlayıcı, homojenlik sağlayıcı yardımcı katkılar ağırlıkça % 5 ( sıvı )
f) Titandioksit,dolgu ve pigmentler ağırlıkça % 35 civarında ( toz )

Uygulama viskozitesi için gereği kadar su ile inceltilerek uygulanır.

16.9.1. Depolama Taşma:

a) Malzeme hava almayacak şekilde kapatılmalı, ambalajların delinmemesine çalışılmalıdır. Taşırken atılmamalıdır.
b) Üst üste üç sıradan fazla istiflenmemelidir.
c) Ambalajların paslanmaması için altlarına ahşap ızgara konmalı ve kapalı yerlerde depo edilmelidir.

16.9.2. Suya Karşı Tecrit Yapılması İçin Sıvı Plastik Kaplama İle Düşey Veya Yatay Satıhların Kaplanmasında Dikkat Edilecek Hususlar:

a) Uygulamadan önce ; beton, ahşap, metal, ytong, sıva, eternit, plastik, bitüm, ve benzeri malzemeden oluşan yüzeylerin yağ, toz ve pisliklerden temizlenmesi, yıkanması aşırı alkalili yüzeylerin % 1’lik hidroklorik asitle alkaliliğin giderilmesi ve temiz su ile yıkanması sağlanmalıdır.

b) Yüzeylerin hazırlanmasından sonra ( Madde a ) elastomerik reçine esaslı sıvı plastik kaplama ile m²’ye en az ortalama 1.65 kg gidecek şekilde havasız tabanca ile püskürtülerek veya rulo ile 1 katı aderans köprüsü teşkil etmek gayesi ile inceltilerek, diğer iki katı inceltilmeden tatbik edilerek yüzey kaplanır.

16.9.3. Elastikiyet:

Malzeme; (-20 derece) ile (+90 derece) arasında elastikiyetini korumalı ve kırılmamalıdır.


Başlık Ara
En Çok Okunan 10
Taşıma Genel Şartnamesi
Kazı İşleri Genel Teknik Şa...
Tuğla, Kiremit, Briket, Bet...
Ahşap İşleri Genel Teknik Ş...
Agrega, Taş, Harç Ve Kargir...
Sıva Genel Teknik Şartnames...
3030 Sayılı Kanun Kapsamı D...
Binaların Yangından Korunma...
Yapım İşleri Muayene Ve Kab...
3030 Sayılı Kanun Kapsamı D...
Açıklamalar
Yönetmelik nedir?
Şartname nedir?
Tüzük nedir?
Listeler
Kanunlar
Yönetmelikler
Şartnameler
Tümü...
Sayfa 0.0317 sn.'de yüklendi...


SPONSOR FİRMALAR :    Firma Rehberi - İnşaat Firmaları - Alışveriş -