ANASAYFA        Hesap Makinesi    Birim Çevirileri      Birim Fiyat Kitapları     Tablolar    Formüller     Veritabanı     Kanun ve Yönetmelikler     Özgeçmiş  
 ANASAYFA
 İnşaat Sözlüğü
 İnşaat Makaleleri
 Yapı İnşaat Haberleri
 İnşaat Kariyer
 Resim Galerisi
 İnşaat Forumu

Kullanıcı Girişi
 Sitede 109 ziyaretci var

Giriş Sayfası Yap





  
Kanunlar - Yönetmelikler - Şartnameler

Güncellik Kontrol Tarihi : 10-09-2005
Başlık:
KİREÇ GENEL TEKNİK ŞARTNAMESİ (TS.30)

İnşaatta kullanılan kireçler Türk standartlarına uygun beyaz, dolomik su kirecinden ibarettir. Beyaz ve dolomik kireçlerinin rengi beyaz yada beyazımtıraktır.

Rutubet etkisi sönmüş ve bu nedenle toz haline gelmiş kireçler kullanılmaz. İşyerine gelen kireç bekletilmeden söndürülecektir. Söndürme içinde dikkat edilecek hususlar aşağıda belirtilmiştir.

a - Kireç özel olarak hazırlanmış ahşap tekneler içerisinde söndürülmelidir.
b - Söndürme işine başlanırken su, kirecin üzerine değil, teknenin kenarına dökülerek kireç tamamen su içinde kalacak şekilde doldurulur. Söndürme ameliyesi devamlı, gözle takip edilerek buhar çıkmağa başlayınca kireç suya karıştırılır.

Buharın çıkmasını önlemek üzere tedricen yeteri kadar su ilâve edilir. Bu cins çabuk sönen kirecin söndürülmesi sırasında fazla su katmaktan çekinmemelidir. Bu işte yetişmiş tecrübeli işçiler tarafından söndürülüp koyuca süt kıvamına getirilen kireç ince tel süzgeçten geçirilerek evvelden hazırlanmış kuyulara doldurulacaktır.

Kuyu içinde toplanan kireç bir miktar suyunu çektikten ve koyulaştıktan sonra üstü ince bir kum tabakası ile örtülerek güneş, don v.b. etkilerden korunacaktır. Kireç kuyusu yanlarının göçmesini önlemek üzere kuyu, gerektiğinde ahşap kaplama ile iksa edilecektir.

Sönmüş kireç yağlı ve beyaz renkte olacak ve içerisinde yabancı maddeler bulunmayacaktır. Sönmüş kirecin kuyuya doldurulduktan sonra kârgir inşaatta kullanılacağı hallerde en az bir hafta, sıva harcında kullanılacağı hallerde ise en az üç hafta dinlendirilmesi şarttır. Sönük işi nihayet bulup çukurdaki kireç çatlayarak koyu bir hamur kıvamı almadıkça, kullanılmayacaktır. Elek altına gelen kısım ile yanları iksa edilmemiş kireç kuyusunun kenarlarına yakın kısımlar ve taban kısmındaki kireç inşaatta kullanılmayacaktır.

İyi cins kalkerin yakılmasından elde edilen mermer kireci badana, mermer sıva ve benzeri ince işlerde kullanılır.

SU KİRECİ :

(TS. 30) Türk standartlarına uygun su kireci, gri yada kırmızı kahverengiye çalan açık sarı renkte olup, aynen çimento gibi harç bağlantı malzemesi olarak kullanılır.

Taşıma, depolama ve kullanma şarları çimentonunki gibidir.


Başlık Ara
En Çok Okunan 10
Taşıma Genel Şartnamesi
Kazı İşleri Genel Teknik Şa...
Tuğla, Kiremit, Briket, Bet...
Ahşap İşleri Genel Teknik Ş...
Agrega, Taş, Harç Ve Kargir...
Sıva Genel Teknik Şartnames...
3030 Sayılı Kanun Kapsamı D...
Binaların Yangından Korunma...
Yapım İşleri Muayene Ve Kab...
3030 Sayılı Kanun Kapsamı D...
Açıklamalar
Yönetmelik nedir?
Şartname nedir?
Tüzük nedir?
Listeler
Kanunlar
Yönetmelikler
Şartnameler
Tümü...
Sayfa 0.0305 sn.'de yüklendi...


SPONSOR FİRMALAR :    Firma Rehberi - İnşaat Firmaları - Alışveriş -