ANASAYFA        Hesap Makinesi    Birim Çevirileri      Birim Fiyat Kitapları     Tablolar    Formüller     Veritabanı     Kanun ve Yönetmelikler     Özgeçmiş  
 ANASAYFA
 İnşaat Sözlüğü
 İnşaat Makaleleri
 Yapı İnşaat Haberleri
 İnşaat Kariyer
 Resim Galerisi
 İnşaat Forumu

Kullanıcı Girişi
 Sitede 112 ziyaretci var

Giriş Sayfası Yap





  
Kanunlar - Yönetmelikler - Şartnameler

Güncellik Kontrol Tarihi : 19-09-2004
Başlık:
TMMOB - SERBEST MÜHENDİSLİK VE MİMARLIK HİZMETLERİ ASGARİ ÜCRET YÖNETMELİĞİ

TMMOB - SERBEST MÜHENDİSLİK VE MİMARLIK HİZMETLERİ

ASGARİ ÜCRET YÖNETMELİĞİ

(22 Nisan 1990 gün ve 20500 sayılı Resmi Gazete)

Amaç

Madde 1 – Bu Yönetmelik, 7303 sayılı Kanun, 66 sayılı KHK ve 85 sayılı KHK ile bazı maddeleri değiştirilen 6235 sayılı TMMOB Kanunu ile 3065 sayılı KDV Kanunu gereği yapılacak mühendislik mimarlık hizmetlerinin ülkenin, mesleğin ve tekniğin gereklerine uygun bir şekilde tanımını, uygulamasını, koordinasyonunu ve gelişimini temin ve hizmetlerin asgari niteliklerine göre bu hizmetler karşılığı alınacak asgari ücreti tespit etmek ve denetimini sağlamak amacıyla hazırlanmıştır.

Kapsam

Madde 2 – Bu Yönetmelik, 88/13181 sayılı Bakanlar Kurulu Kararında yer alan idare tanımındaki kuruluşların dışındaki kişi ve kuruluşları, bunların yaptırmakta oldukları mimarlık ve mühendislik hizmetlerini ve bu hizmetlerin niteliğine göre ödenecek asgari ücretleri kapsar.

İstisnalar

Madde 3 – Maaş, ücret ve benzeri ödemeler karşılığında zamanla kayıt altına alınmış, niteliği ve türü belirlenmemiş hizmetlere ait ücretlerin tespit edilmesi bu Yönetmeliğin kapsamı dışındadır.

Bilirkişilik, Hakemlik, Eksperlik, Teknik Müşavirlik, Araştırma ve Fizibilite hizmetleri ile ilgili tarifeler mevcut ilgili yönetmelik ve değişiklikleri olarak TMMOB’ce belirlenerek ayrıca Resmi Gazete’de yayımlanır.

Deyimler ve Tanımlar

Madde 4 – Bu yönetmelikte geçen deyimler ve tanımlar aşağıdadır:

a- Mühendis-Mimar: Mühendislik ve mimarlık hizmetlerini uzmanlık ve çalışma konularına, TMMOB ve bağlı bulundukları meslek odaları yasa, tüzük ve yönetmeliklerine göre yapmaya yetkili gerçek ve tüzel kişilerdir.

b- Mühendislik ve Mimarlık hizmetleri: (MMH) Mühendis ve mimar unvanı ve yetkisi ile mesleğin icrasında her türlü araştırma, müşavirlik, bilirkişilik, etüt, harita, plan, proje, resim ve hesaplarının hazırlanması ve bunların uygulanması ile ilgili her türlü kontrollük hizmetlerinin uzmanlık konularına ilgili Kanunlara, tekniğin ve mesleğin genel ilke ve menfaatlerine uygun olarak uyum ve birlik içinde yapılmasıdır.

c- Asgari Ücret: Her türlü MMH’nin yürürlükteki yasa ve yönetmelikler uyarınca yapılabilmesi için TMMOB Yönetim Kurulu tarafından tespit edilip ilgili Bakanlıkça uygun bulunduktan sonra ilan olunan en az ücretlerdir.

d- Asgari Çizim ve Düzenleme Esasları: MMH ile ilgili her türlü harita, plan, proje, resim ve hesaplarının hazırlanması ile ilgili Bayındırlık ve İskan Bakanlığı standartları varsa diğer resmi kuruluşların standartları gözetilerek meslek odalarınca tespit ve ilan edilen ortak norm, standart ve ifade şekilleri ile bunların tanzim ve takdimine ait esaslardır.

e- İşveren: MMH’ni yaptıracak özel kişi ve ortaklardır.

f- Mesleki Denetim: MMH’nin ihtisas dalları arasında uyum ve işbirliği içinde yürütülmesi ve asgari ücret, asgari çizim ve düzenleme esasları açısından bu hizmetlerin meslek odaları ve kontrol bürolarınca denetlenmesidir.

g- Kontrol Büroları: Bu Yönetmeliğin uygulanmasını sağlamak üzere ilgili oda birimlerince oluşturulan ünitelerdir.

Genel Hükümler

Madde 5 – Mühendislik ve mimarlık hizmetleri uzmanlık ve çalışma konularına göre ilgili oda üyesi Mühendis ve Mimarlar tarafından yapılır.

Mühendislik ve Mimarlık Hizmetleri

Madde 6 – Yapı üretimi, etüt, araştırma ve diğer MMH gerektiren herhangi bir hizmet ile yapım veya imalatın; harita, plan, proje, teknik şartname, resim, hesap fen ve sanat kurallarına, işçi sağlığı ve iş güvenliği esaslarına, genel şantiye organizasyonu işlerine dair teknik mevzuata uygun olarak yürütülmesi ve denetlenmesi, ilgili mühendis ve mimarlarca yapılır.

a- Etüd ve Proje Hizmetleri: Her türlü araştırma, müşavirlik, bilirkişilik, etüd, harita, plan, proje, resim ve hesaplarının hazırlanması konularına göre ilgili mühendis ve mimarlarca yapılır.

b- Mesleki Kontrolluk: Yapı üretiminin veya MMH gerektiren herhangi bir imalatın yapımı sırasında, yürürlükteki yasa, yönetmelik, şartname ve projelerine uygunluğu, mühendis ve mimarlarca uzmanlık konularına göre ayrı ayrı denetlenir.

c- Fenni Mesuliyet: Yapı üretiminin veya MMH gerektiren herhangi bir imalatın onaylı proje, ruhsat ve eklerine uygun olarak yapılması, sürveyan, şantiye şefi ve mesleki kontrollük hizmetlerinin koordinasyonu MMH ile ilgili her türlü hususun yürürlükteki yasalar ve yönetmelikler açısından denetlenmesi, o planla ilgili mühendis ve mimarlarca yapılır. Tüm bu iş ve işlemlerin gerçekleştirilmesinde işverene, resmi kontrol kurumlarına ve üyesi olduğu meslek odasına karşı bu mühendis ve mimarlar sorumludurlar.

Esas Hükümler

Madde 7 – Hizmetlerin Asgari Ücretleri:

Kapsam maddesinde belirtilen ve ihtisas alanlarına göre yapılmış hizmetler için tespit edilen değerler asgari ücretler olup, hiçbir hizmet bu ücretlerin altında yapılamaz.

Birden çok mühendislik-mimarlık hizmet dalının birlikte hizmetini gerektiren işlerde alınacak toplam asgari ücret; gerekli hizmet dalları için her yıl belirlenecek ve TMMOB Koordinasyon Katsayısı (KK) ile hizmet dallarının (gerektiğinde yöresel) Asgari ücretleri (AÜ) çarpımlarının toplamı olarak hesaplanır.

Toplam Asgari Ücret = (AÜ x KK1) + (AÜ x KKn)

Asgari ücretin bölge katsayısı odaların yöre örgütlerince belirlenip, Oda Merkezlerinin ve TMMOB Yönetim Kurulunun onayından ve birden fazla Odanın üretim alanındaki hizmetlerinin bölge katsayılarının TMMOB Yönetim Kurulunca belirlenmesinden sonra her ikiside bu yönetmeliğin 13 üncü maddesi hükümlerine göre Resmi Gazete’de yayımlanır.

Madde 8 – Bu yönetmelik kapsamında hizmet dallarına göre her yıl tablolar halinde belirlenen asgari ücret tarifeleri ile ilgili olarak, o meslek dalındaki odanın hazırladığı ayrıntılı Asgari Ücret Tarife ve Esasları ile Büro Tescil Yönetmelikleri, bu Yönetmelik hükümlerine aykırı olmamak koşulu ile düzenlenir ve Resmi Gazete’de yayımlanır.

Madde 9 – Klasik literatüre girmeyen özel uzmanlık ve tecrübeyi gerektiren yeni alternatif ve çözümlerin ortaya çıkacağı veya çok geniş bir araştırmayı gerektiren konulardaki mühendislik ve mimarlık hizmetleri için asgari ücret odalarca ayrıca tespit edilir.

Madde 10 – Mühendislik, mimarlık hizmetlerini yüklenen mühendis ve mimarlar bu Yönetmelik hükümlerine göre belirlenecek asgari ücret tarife ve esasları ile tespit edilen ücretler karşılığı fatura kesmek ve bu faturaları odalarına ibraz etmek zorundadırlar.

Mesleki Denetim Uygulamaları

Madde 11 – MMH’nin ihtisas dalları arasında uyum ve işbirliği içinde yürütülmesi ve asgari ücret, asgari çizim ve düzenleme esasları açısından bu hizmetlerin meslek odaları ve kontrol bürolarınca mesleki denetim uygulamalarının nasıl yapılacağı, çıkarılacak “TMMOB Asgari Ücret ve Çizim Standartları Tespit Komisyonu ve Kontrol Bürolarının Kurulmasına İlişkin Yönetmelik”te belirlenir ve bu Yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlanır.

Madde 12 –

a- Mühendislik ve mimarlık hizmetlerinin tümünün yaptırılmasından vazgeçilip, bir bölümünün yaptırılmasının istenmesi halinde buna ait MMH ücretleri bu bölümün asgari ücretlerine göre alınır.

b- MMH ayrı yıllarda yaptırılırsa ücret sözleşme yılındaki asgari ücrete göre hesaplanır. MMH sözleşmedeki süresinde bitirilmezse MMH ücreti süre sonunda o yılın asgari ücretleri üzerinden ek sözleşme düzenlenerek hesaplanır.

Madde 13 – Bu yönetmelik çerçevesinde belirlenecek bölgesel katsayılar ve asgari ücret tarifeleri, ilgili Bakanlığın uygun görüşü alındıktan sonra Resmi Gazete’de yayımlanır.

Yürürlükten Kaldırma

Madde 14 – 29 Temmuz 1986 gün ve 19179 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “TMMOB İnşaat Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Elektrik Mühendisliği ve Mimarlık Hizmetleri Asgari Ücret Yönetmeliği”nin bütün hükümleri bu Yönetmeliğin yürürlüğe girmesiyle yürürlükten kaldırılmıştır.

Yürürlük

Madde 15 – Bu yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

Madde 16 – Bu Yönetmelik hükümlerini yürütmekle TMMOB Yönetim Kurulu yetkilidir.


Başlık Ara
En Çok Okunan 10
Taşıma Genel Şartnamesi
Kazı İşleri Genel Teknik Şa...
Tuğla, Kiremit, Briket, Bet...
Ahşap İşleri Genel Teknik Ş...
Agrega, Taş, Harç Ve Kargir...
Sıva Genel Teknik Şartnames...
3030 Sayılı Kanun Kapsamı D...
Binaların Yangından Korunma...
Yapım İşleri Muayene Ve Kab...
3030 Sayılı Kanun Kapsamı D...
Açıklamalar
Yönetmelik nedir?
Şartname nedir?
Tüzük nedir?
Listeler
Kanunlar
Yönetmelikler
Şartnameler
Tümü...
Sayfa 0.0177 sn.'de yüklendi...


SPONSOR FİRMALAR :    Firma Rehberi - İnşaat Firmaları - Alışveriş -