ANASAYFA        Hesap Makinesi    Birim Çevirileri      Birim Fiyat Kitapları     Tablolar    Formüller     Veritabanı     Kanun ve Yönetmelikler     Özgeçmiş  
 ANASAYFA
 İnşaat Sözlüğü
 İnşaat Makaleleri
 Yapı İnşaat Haberleri
 İnşaat Kariyer
 Resim Galerisi
 İnşaat Forumu

Kullanıcı Girişi
 Sitede 105 ziyaretci var

Giriş Sayfası Yap





  
Makaleler

MENTEŞE VE KİLİTLER

Menteşeler

Kapı, pencere ve mobilya kapaklarının açılıp kapanmasını sağlayacak şekilde yerine bağlamaya yarayan ve bir eksen üzerinde dönerek hareket eden yardımcı gereçlere menteşe denir.

Menteşeler günümüzde çok çeşitli yapıarda olup yumuşak demir, çelik, bronz, krom nikel, pirinç veya plastik gereçlerden yapılırlar. Genel olarak bir mil ve bu mil çevresinde hareket eden iki yapraktan oluşurlar. Yaprak yapısı menteşenin yapısına bağlı olarak farklılık gösterebilir veya yaprakların görevini de mile bağlı dişli miller sağlayabilir.

Menteşe Çeşitleri

1.Kanca-Çengel menteşe : En basit menteşe şeklidir. Mobilya kapaklarından ziyade bahçe kapılarında ve küçük kutu şeklindeki işlerde kullanılır. Yapı olarak iki parçası da uçları vida şeklinde olan birbirine geçmiş demir çubuk şeklindedir.

2.Düz Yaprak menteşe : Bir mil ve iki yapraktan oluşan menteşe çeşididir. Milleri sabit, sökülebilir veye dekoratif yapıdadır. Menteşe kapalı vaziyette iken yaprakların arası açık, kapalı veya her iki yaprakta içeri doğru kapalı çeşitleri vardır. Yaprak uzunluğu 2-8 cm dir.

3.Boy Menteşe : Yapı olarak yaprak menteşelere benzer ancak boyları 175-350 cm olarak piyasaya sürülür. Genellikle büyük kapaklarda ve düşme kapaklarda kullanılıp kapak boyundan 0.5-1 cm kısa olacak şekilde istenilen boyda kesilerek kullanılır. Yapraklardaki vida delikleri 5-8 mm aralıklarla olur.

4.Profil Menteşe : Yaprak menteşeye benzeyen bir yapısı vardır. Yaprak kalınlıkları yaprak menteşelere göre daha kalın ve her iki yaprağın mil yuvaları vardır. Mil bu yuvalardan birine sabittir. Milin yapraklardan birine sabit olması sebebi ile erkek ve dişi olarak iki parçadan oluşmuştur. Bu sebeple sağ ve sol menteşe olarak ikiye ayrılırlar.

5.Lambalı Menteşeler : Profil menteşelerin yapısında ancak yaprakları lambali (L) şeklin......

>> Makaleninin tamamını görebilmek için üye olmalısınız.


    


Eklenme Tarihi : 10 Mart 2008
Yazar : -
Makale Okunma Sayısı: 9635


Makale Konuları
  • Makale Anasayfa
  •  
    Ahşap Yapılar(21) 
    Betonarme(24) 
    Bilgisayar Programları(1) 
    Çelik Yapılar(13) 
    Deprem(25) 
    Diğer(17) 
    Finansal Yönetim(19) 
    Mimari(11) 
    Müh.jeolojisi(7) 
    Pratik Bilgiler(50) 
    Su Kay./yap.(20) 
    Şantiye Yönetimi(9) 
    Topoğrafya(1) 
    Ulaştırma(13) 
    Yapı Elemanları(7) 
    Yapı Fiziği(29) 
    Yapı İşletmesi(21) 
    Yapı Makinaları(2) 
    Yapı Malzemesi(33) 
    Yapı Statiği(2) 
    Zemin Mekaniği(12) 

    BİLGİ
     Toplam Makale Sayısı:337
    Sayfa 0.0391 sn.'de yüklendi...


    SPONSOR FİRMALAR :    Firma Rehberi - İnşaat Firmaları - Alışveriş -