ANASAYFA        Hesap Makinesi    Birim Çevirileri      Birim Fiyat Kitapları     Tablolar    Formüller     Veritabanı     Kanun ve Yönetmelikler     Özgeçmiş  
 ANASAYFA
 İnşaat Sözlüğü
 İnşaat Makaleleri
 Yapı İnşaat Haberleri
 İnşaat Kariyer
 Resim Galerisi
 İnşaat Forumu

Kullanıcı Girişi
 Sitede 110 ziyaretci var

Giriş Sayfası Yap





  
Makaleler

DEPREM HASARLARI, SEBEPLERİ VE ÖNERİLER

Bilgi eksikliğinden, yönetmelik kurallarına uyulmamasından ve yapım hatalarından kaynaklanan hususlar, depremde manevi ve maddi büyük kayıplara neden olmaktadır. Eğer bu yetersizlikler söz konusu olmasaydı, son yıllarda meydana gelen gerek Mart 1992 Erzincan, Ekim 1995 Dinar, Temmuz 1998 Adana, gerekse, Ağustos 1999 Kocaeli ve 2002 Afyon-Çay depremlerinde can ve mal kayıpları ve hasarlar bu denli büyük olmayacaktı.

Yapılan bir çalışmada deprem yönetmeliklerindeki bütün kurallara uyulmasının büyük maliyet artışı getirmeyeceği gösterilmiştir. Zemin koşullarına ve taşıyıcı sistemin düzenlenmesine bağlı olarak inşaat maliyetindeki artış değişmekle birlikte en fazla yüzde 8-10 maliyet artışı tespit edilmiştir.

Bir yapının sünek (düktil) olması, onun deprem esnasında ortaya çıkan enerjisinin oldukça büyük kısmını elastik sınırın ötesinde mukavemetinden (dayanımından) esaslı bir ödün vermeden büyük şekil değiştirmeler yaparak yutma kabiliyetidir. Kolon ve kirişlerden oluşan çerçeve sistemlerde düğüm noktalarında çatlamaların (plastik mafsalların) oluşması ile yapı sünek olma özelliğini kazanır. Ancak yapıda tehlikeli zorlamalara meydan vermemek için çatlamaların kiriş uçlarında meydana gelecek şekilde donatılması ve boyutlandırılması gerekmektedir. (kuvvetli kolon- zayıf kiriş) İşte bu durumda kolon-kiriş birleşim bölgelerinin donatılması, başka bir deyişle, kolon-kiriş birleşim bölgelerinde (düğüm noktalarında) donatı detayı önem kazanmaktadır.
30 cm yüksekliğinde, 15 cm çapında silindir beton örneklerinin dökümden 28 gün sonra basınç altında kırılması ile bulunan silindir basınç mukavemeti beton kalitesini vermektedir. Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik'te (A.B.Y.Y.H.Y.) birinci ve ikinci derece deprem bölgelerinde, taşıyıcı sistemi sadece çerçevelerden oluşan süneklilik düzeyi yüksek sistemler için BS 20 veya daha yüksek dayanımlı beton kullanılması, tüm deprem bölgelerinde vibratörsüz ve betonyersiz beton yapılmaması öngörülmüştür.......

>> Makaleninin tamamını görebilmek için üye olmalısınız.

    


Eklenme Tarihi : 19 Kasım 2005
Yazar : İnşaat Dünyası Sayı 228, Nisan 2002
Makale Okunma Sayısı: 8141


Makale Konuları
  • Makale Anasayfa
  •  
    Ahşap Yapılar(21) 
    Betonarme(24) 
    Bilgisayar Programları(1) 
    Çelik Yapılar(13) 
    Deprem(25) 
    Diğer(17) 
    Finansal Yönetim(19) 
    Mimari(11) 
    Müh.jeolojisi(7) 
    Pratik Bilgiler(50) 
    Su Kay./yap.(20) 
    Şantiye Yönetimi(9) 
    Topoğrafya(1) 
    Ulaştırma(13) 
    Yapı Elemanları(7) 
    Yapı Fiziği(29) 
    Yapı İşletmesi(21) 
    Yapı Makinaları(2) 
    Yapı Malzemesi(33) 
    Yapı Statiği(2) 
    Zemin Mekaniği(12) 

    BİLGİ
     Toplam Makale Sayısı:337
    Sayfa 0.1189 sn.'de yüklendi...


    SPONSOR FİRMALAR :    Firma Rehberi - İnşaat Firmaları - Alışveriş -