ANASAYFA        Hesap Makinesi    Birim Çevirileri      Birim Fiyat Kitapları     Tablolar    Formüller     Veritabanı     Kanun ve Yönetmelikler     Özgeçmiş  
 ANASAYFA
 İnşaat Sözlüğü
 İnşaat Makaleleri
 Yapı İnşaat Haberleri
 İnşaat Kariyer
 Resim Galerisi
 İnşaat Forumu

Kullanıcı Girişi
 Sitede 105 ziyaretci var

Giriş Sayfası Yap





  
Makaleler

MİMAR SİNAN VE GÜNÜMÜZ MİMARİSİ

GİRİŞ

Sinan'dan günümüze mimarimizi ele alırken, Sinan’ın en çok yaptığı eser olan başta camiler olmak üzere diğer eserlerden de yer yer bahsedilecektir. Sinan dönemindeki mimari eserler ve onlardaki anlayışlar Sinan dönemindeki faktörlerle birlikte ele alınacaktır. Daha sonra günümüzdeki eserleri etkileyen faktörler ele alınarak karşılıklı bir mukayeseye gidilerek bazı sonuçlar elde edilmeye çalışılacaktır.

1. BÖLÜM
MİMAR SİNAN DÖNEMİ
1.a. SİYASİ DURUM

Sinan dönemindeki yani 16. yüzyıl Osmanlı Türkiyesi üç kıtaya, yaklaşık 22 milyon kilometrekare alana yayılmış muhtelif ırk, din ve mezheplere mensup toplumların bir arada yaşadığı bir cihan devletiydi. Devlet, her yönden çok iyi teşkilatlanmış ve azınlıklar kendilerine sağlanan geniş hürriyetler sayesinde çok rahat bir yaşam sürüyorlardı.

O devirde yöneticiler devlet işlerinde keyfi hareket edemez, vergileri artıramaz, hazinenin parasına dokunamazlardı. Yönetim hukukun üstünlüğüne dayanıyordu. Osmanlı yönetimi toplumun meseleleri ile ilgilendikleri sürece güçlü olmuştur. Bu konuda Voltaire, Osmanlı Devleti’nde hukukun üstünlüğünü şu sözlerle ifade ediyor:

“Türk İmparatorluğu Avrupa Devletlerinden hiç birine benzemez. Oradaki kanunların bir kişinin keyfi üzerine kitleler asıp kesmeye elverişli olduğunu düşünmek yanlıştır. Bütün tarihçilerimiz Türk İmparatorluğunu zorbalığa dayanan bir devlet olarak göstermekle bizi çok aldatmışlardır”

1.b. TOPLUMSAL DURUM

Sinan'ın yaşadığı bu devirde sağlık, öğretim, ulaşım gibi kamu hizmetleri devlet adamlarının kurdukları vakıflar sayesinde yapılırdı. Vakıf eserlerin bina ve inşaasında yapılan masraf ve harcamalar nakliye ve işçi ücretleri dahi, muhasebe defterlerine kaydedilirdi. Örneğin Süleymaniye Camii ve inşaatına ait günümüze kadar ulaşan muhasebe defteri devrin müteahhit ve mimarlarının hiç bir yolsuzluk yapmadıklarını, asırlardan sonra dahi hesaplarının......

>> Makaleninin tamamını görebilmek için üye olmalısınız.

    


Eklenme Tarihi : 10 Eylül 2005
Yazar : Yapı Dünyası Dergisi - Ekim 1999
Makale Okunma Sayısı: 7399


Makale Konuları
  • Makale Anasayfa
  •  
    Ahşap Yapılar(21) 
    Betonarme(24) 
    Bilgisayar Programları(1) 
    Çelik Yapılar(13) 
    Deprem(25) 
    Diğer(17) 
    Finansal Yönetim(19) 
    Mimari(11) 
    Müh.jeolojisi(7) 
    Pratik Bilgiler(50) 
    Su Kay./yap.(20) 
    Şantiye Yönetimi(9) 
    Topoğrafya(1) 
    Ulaştırma(13) 
    Yapı Elemanları(7) 
    Yapı Fiziği(29) 
    Yapı İşletmesi(21) 
    Yapı Makinaları(2) 
    Yapı Malzemesi(33) 
    Yapı Statiği(2) 
    Zemin Mekaniği(12) 

    BİLGİ
     Toplam Makale Sayısı:337
    Sayfa 0.0081 sn.'de yüklendi...


    SPONSOR FİRMALAR :    Firma Rehberi - İnşaat Firmaları - Alışveriş -