ANASAYFA        Hesap Makinesi    Birim Çevirileri      Birim Fiyat Kitapları     Tablolar    Formüller     Veritabanı     Kanun ve Yönetmelikler     Özgeçmiş  
 ANASAYFA
 İnşaat Sözlüğü
 İnşaat Makaleleri
 Yapı İnşaat Haberleri
 İnşaat Kariyer
 Resim Galerisi
 İnşaat Forumu

Kullanıcı Girişi
 Sitede 106 ziyaretci var

Giriş Sayfası Yap





  
Makaleler

KÖPRÜ AYAKLARINI DENİZ ZEMİNİNE SABİTLEME YÖNTEMLERİ

Köprü ayaklarının akarsu yatağı içine korumasız olarak yerleştirilmesi söz konusu değildir. Köprü taşıyıcı yapısı çelikten yapılmış dahi olsa, su yatağı içine yerleştirilen ayaklar genelde betonarme olarak düzenlenmektedir. Eski köprülerde dahi çelik veya demir ayaklar yapılmış dahi olsa bunların su altında kalacak bölümü taş ve/veya betonla korozyona (paslanmaya) karşı korunmaktadır.

Akarsu veya deniz tabanına oturan köprü ayaklarının temellerinin yapımında belirli özel yöntemler kullanılmaktadır. Bunların amacı akarsu veya deniz tabanındaki gevşek veya zayıf zeminin derinliklerindeki sağlam zemine temelleri oturtmaktır.

Bunun için uygulanan yöntemlerden biri, yüzer şahmerdan (buhar basıncıyla çalışan büyük çekiçler) kullanarak su altındaki zemine sağlam alt tabakaya ulaşana kadar kazıklar çakmaktır. Bu kazıklar eskiden sudan etkilenmeyecek malzemeden yapılmış (meşe vb.) ve çürümeye karşı dayanacak şekilde kimyasal işlem görmüş ahşap kazıklardı. Bugün ise çelikten borular çakılıp bunların içinin özel yöntemlerle su altında betonarme ile doldurulması yöntemi uygulanmaktadır. Su altında köprü ayağı temellerinin yapımında kullanılan başka bir yöntem de batırılmış betonarme "keson" yöntemidir. "keson" adını verdiğimiz betonarmeden yapılmış "sandıklar" su tabanına oturtulup özel araçlar kullanan dalgıç işçilerce su altındaki zemine gömülür. İstenen derinliğe ulaşana kadar bunlar üst üste eklenebilir sonra içleri betonarme ile doldurularak köprü ayakları bunlara oturtulur.

Uygulanan bir ileri teknoloji de, kesonlar su altı kazısıyla sağlam zemine oturtulup uçları su yüzeyinin üstüne çıktıktan sonra bunlara içindeki suyun boşaltılması ile birlikte basınçlı hava uygulayarak kuru bir iç mekan oluşturmak ve bu basınçlı ortamda sağlık sınırlamalarının izin verdigi sürece çalışan işçilerle betonarme temelin oluşturulması yöntemidir.

Su tabanında kayalık bir sağlam zemin bulunduğu taktirde, köprü üst yapısı ayağın bu noktadaki temele oturtulması......

>> Makaleninin tamamını görebilmek için üye olmalısınız.

    


Eklenme Tarihi : 13 Şubat 2008
Yazar : bilim teknik dergisi
Makale Okunma Sayısı: 5267


Makale Konuları
  • Makale Anasayfa
  •  
    Ahşap Yapılar(21) 
    Betonarme(24) 
    Bilgisayar Programları(1) 
    Çelik Yapılar(13) 
    Deprem(25) 
    Diğer(17) 
    Finansal Yönetim(19) 
    Mimari(11) 
    Müh.jeolojisi(7) 
    Pratik Bilgiler(50) 
    Su Kay./yap.(20) 
    Şantiye Yönetimi(9) 
    Topoğrafya(1) 
    Ulaştırma(13) 
    Yapı Elemanları(7) 
    Yapı Fiziği(29) 
    Yapı İşletmesi(21) 
    Yapı Makinaları(2) 
    Yapı Malzemesi(33) 
    Yapı Statiği(2) 
    Zemin Mekaniği(12) 

    BİLGİ
     Toplam Makale Sayısı:337
    Sayfa 0.0249 sn.'de yüklendi...


    SPONSOR FİRMALAR :    Firma Rehberi - İnşaat Firmaları - Alışveriş -