ANASAYFA        Hesap Makinesi    Birim Çevirileri      Birim Fiyat Kitapları     Tablolar    Formüller     Veritabanı     Kanun ve Yönetmelikler     Özgeçmiş  
 ANASAYFA
 İnşaat Sözlüğü
 İnşaat Makaleleri
 Yapı İnşaat Haberleri
 İnşaat Kariyer
 Resim Galerisi
 İnşaat Forumu

Kullanıcı Girişi
 Sitede 114 ziyaretci var

Giriş Sayfası Yap





  
Makaleler

KALICI KALIPLAR

Beton döküm işlemi tamamlandıktan sonra sökülmeyerek yerinde bırakılan kalıp sistemidir. Farklı malzemelerden (ahşap, metal, tuğla, betonarme, plastik vb.) yapılabilmektedirler. Yatay yapı elemanlarının yapımında kullanılan kalıcı kalıplara örnek olarak filigran kalıcı döşeme kalıpları gösterilebilmektedir. Hızlı ve kolay montaj imkanı, donatı, beton ve zamandan tasarruf sağlayabilen bu sistem, kalıpsız ve iskelesiz döşenebilmekte, ısı, ses ve yangın izolasyonu sağlayabilmektedir. Pürüzsüz alt yüzeyi sayesinde sıvaya gerek olmadan boyama imkanı tanımaktadır.

Filigran döşeme kalıp sistemi, düşey elemanlar ile birlikte yerinde dökme beton ile birleştiğinde, monolitik bir yapı oluşturmakta ve statik süreklilik sağlamaktadır. Aynı nedenle, taşıma ve ek yerleri stabilite sorunlarına da çözüm getirebilmektedir.

Sanayi tesislerinde, yüksek yapılarda, döşeme kalıbı iskelesinin yapımının ve kalıp sökümünün  zaman ve maliyet açısından olumsuz olması durumunda uygulanabilmektedirler.

Filigran döşeme kalıp sistemi, düşey elemanlar ile birlikte yerinde dökme beton ile birleştiğinde, monolitik bir yapı oluşturmakta ve statik süreklilik sağlamaktadır. Aynı nedenle, taşıma ve ek yerleri stabilite sorunlarına da çözüm getirebilmektedir. Sanayi tesislerinde, yüksek yapılarda, döşeme kalıbı iskelesinin yapımının ve kalıp sökümünün  zaman ve maliyet açısından olumsuz olması durumunda uygulanabilmektedirler.

Düşey yapı elemanlarında da kalıcı kalıplar kullanılabilmektedir. Kalıplar, karşılıklı iki levhanın, mesafe ayarı ayırıcıları ve özel çivilerle birleştirilerek yatay sıralar halinde  eklenmesi ile oluşturulmakta ve iç boşluğa donatı montajı ve beton dökümü yapılmaktadır.

Son yıllarda petro-kimya sanayisindeki gelişmeler sonucu plastikten yapılmış kalıcı kalıp sistemleri oldukça sık kullanılabilmektedir.......

>> Makaleninin tamamını görebilmek için üye olmalısınız.

    


Eklenme Tarihi : 27 Aralık 2006
Yazar : sanayitesisleri.com
Makale Okunma Sayısı: 11324


Makale Konuları
  • Makale Anasayfa
  •  
    Ahşap Yapılar(21) 
    Betonarme(24) 
    Bilgisayar Programları(1) 
    Çelik Yapılar(13) 
    Deprem(25) 
    Diğer(17) 
    Finansal Yönetim(19) 
    Mimari(11) 
    Müh.jeolojisi(7) 
    Pratik Bilgiler(50) 
    Su Kay./yap.(20) 
    Şantiye Yönetimi(9) 
    Topoğrafya(1) 
    Ulaştırma(13) 
    Yapı Elemanları(7) 
    Yapı Fiziği(29) 
    Yapı İşletmesi(21) 
    Yapı Makinaları(2) 
    Yapı Malzemesi(33) 
    Yapı Statiği(2) 
    Zemin Mekaniği(12) 

    BİLGİ
     Toplam Makale Sayısı:337
    Sayfa 0.0289 sn.'de yüklendi...


    SPONSOR FİRMALAR :    Firma Rehberi - İnşaat Firmaları - Alışveriş -