ANASAYFA        Hesap Makinesi    Birim Çevirileri      Birim Fiyat Kitapları     Tablolar    Formüller     Veritabanı     Kanun ve Yönetmelikler     Özgeçmiş  
 ANASAYFA
 İnşaat Sözlüğü
 İnşaat Makaleleri
 Yapı İnşaat Haberleri
 İnşaat Kariyer
 Resim Galerisi
 İnşaat Forumu

Kullanıcı Girişi
 Sitede 106 ziyaretci var

Giriş Sayfası Yap





  
Makaleler

GÖVDE BETONU TASARIMI VE GÖVDE BETONUNDA UÇUCU KÜL KULLANIMI

Deriner Barajı temelden yüksekliği 253 m., kret uzunluğu 720m., taban genişliği 49m ve kret genişliği 18 m. olan ve baraj gövdesi 3,5 milyon m3 beton hacmine sahip bir barajdır. Baraj gövde betonları 3m yüksekliğinde anolar halinde dökülecek olup, anoların hacimleri 226 m3 ile 2970 m3 arasında değişmektedir.
Teknik şartnamede gövde kütle betonlarının maksimum agrega boyutu 127 mm ve 28 günlük karakteristik basınç dayanımları 200, 250 ve 300 kg/cm2 olarak verilmiştir. Yapılan deprem analizlerine göre baraj gövdesinin farklı zonlarındaki gerilmeleri karşılamak için beton basınç dayanımlarının bir yılda 350, 400 ve 450 kg/cm2 nin üzerinde olması gerekmektedir.Ayrıca beton üretiminde kullanılacak agregaların petrografik incelenmesinde alkali-silika reaksiyonuna neden olabilecek reaktif minerallerin varlığı tespit edilmiştir.
Bu büyüklükte baraj gövdesi yüksek dayanımlı kütle betonlarının kullanılmasını zorunlu kılmaktadır. Gerekli dayanımları elde etmek için çimento dozajını artırmak, çimentonun hidratasyonundan dolayı dolayı kütle betonu içerisinde aşırı sıcaklık artışlarına sebep olmaktadır. Bu da beton içerisinde termal çatlakların oluşmasına yol açmaktadır. bunu önlemek için yüksek dayanım veren düşük hidratasyon ısılı çimentoların kullanılması ya da taze betonda fazla ön soğutma yapılmasının yanında sertleşmiş betonda da uzun süreli art soğutma yapılması gibi maliyeti artırıcı tedbirlerin alınması gerekmektedir.
İleride alkali-silika reaksiyonu neticesinde beton içerisinde meydana gelebilecek genleşmeler betonun durabilitesini olumsuz yönde etkileyecektir.Bu sorun, düşük alkali içerikli çimentoların kullanılması ile çözülebilir.
Kütle betonunda kullanılması öngörülen çimento ve mineral katkılar üzerinde gerekli testler DSİ Teknik Araştırma ve Kalite Kontrol Dairesi Başkanlığı, Kimya Labaratuarı tarafından yapılmıştır. Agregalar, kimyasal katkılar ve kütle betonu tasarımında önem arz eden birim ağırlık, hava içeriği, basınç dayanımı, çekme ve kesme dayan......

>> Makaleninin tamamını görebilmek için üye olmalısınız.

    


Eklenme Tarihi : 17 Aralık 2004
Yazar : N.KARAMAN ,1.Ulusal Barajlar ve Hidroelektrik Santrallar Sempozyumu(Deriner Barajı ve HES İnşaatı Gövde Kütle Betonu Tasarımı Çalışmaları)
Makale Okunma Sayısı: 4778


Makale Konuları
  • Makale Anasayfa
  •  
    Ahşap Yapılar(21) 
    Betonarme(24) 
    Bilgisayar Programları(1) 
    Çelik Yapılar(13) 
    Deprem(25) 
    Diğer(17) 
    Finansal Yönetim(19) 
    Mimari(11) 
    Müh.jeolojisi(7) 
    Pratik Bilgiler(50) 
    Su Kay./yap.(20) 
    Şantiye Yönetimi(9) 
    Topoğrafya(1) 
    Ulaştırma(13) 
    Yapı Elemanları(7) 
    Yapı Fiziği(29) 
    Yapı İşletmesi(21) 
    Yapı Makinaları(2) 
    Yapı Malzemesi(33) 
    Yapı Statiği(2) 
    Zemin Mekaniği(12) 

    BİLGİ
     Toplam Makale Sayısı:337
    Sayfa 0.0082 sn.'de yüklendi...


    SPONSOR FİRMALAR :    Firma Rehberi - İnşaat Firmaları - Alışveriş -