ANASAYFA        Hesap Makinesi    Birim Çevirileri      Birim Fiyat Kitapları     Tablolar    Formüller     Veritabanı     Kanun ve Yönetmelikler     Özgeçmiş  
 ANASAYFA
 İnşaat Sözlüğü
 İnşaat Makaleleri
 Yapı İnşaat Haberleri
 İnşaat Kariyer
 Resim Galerisi
 İnşaat Forumu

Kullanıcı Girişi
 Sitede 108 ziyaretci var

Giriş Sayfası Yap





  
Makaleler

KÜRESELLEŞME VE MİMARLIK

Mimarlık söylemcileri (zorunlu olarak kuramcıları değil) piyasaya çıkan her yeni kavramı mimarlık bağlamında değerlendirmek zorundadırlar. Bu çağdaş mimarlık kültüründe güncel olmanın bir koşuludur. Küreselleşme bu yeni kavramların en moda olanlarından biri. Ayrıca bizdeki gibi bunun bağımsızlık idealiyle karşıtlaştığının düşünüldüğü bir kültür ortamında, mimari ve küreselleşme denince, küreselleşmenin hangi boyutuna referans verileceğini başından belirtmek gerekiyor. Yoksa 20. yüzyıl mimarisinin dünyanın bir ucundan öbür ucuna zaten küresel bir fenomen olduğundan kim şüphe edebilir.

Küreselleşmenin birincil tanımı finans kapitalin dünya egemenliği ve bu egemenliğin harekete geçirdiği bütün mekanizmaları kapsayan bazen Batı dünyasmın bir fesadı (conspiracy) olarak da düşünülen, ve ekonomik bağlamda bir örgütlenmedir. Bundan esinlenerek kurulmağa çalışılan ve güçlü ekonomilerin iştahını kabartan olgu ise tek bir dünya hayalidir. Bu hayalin gerçekleşmesinin olanaksız olduğunu anlamak için, zengin ülkelerin bütün dünya eğitimini sağlayacak büyüklükte bir parayı kozmetik için harcadıklarını, ya da Kuzey ile Güney arasındaki ekonomik farkın giderek arttığını anımsamak yetişir. 2050 yılına kadar ikiye katlanacak bir dünya nüfusu perspektifinde bugün konuştuğumuz nazik kültür sorunları ayıp sayılmaya başlanabilir. İnsanlar başka gelişme yolları bulamayıp direksiyonu financier denilen para molekülü beyinlere bırakınca, geleceğin bugünden daha parlak olması için hiç bir neden düşünülemez. Kuşkusuz önümüzdeki yüzyılda yaşayacak kuşaklar için söz konusu olamayacak, daha doğrusu insanların büyük çoğunluğunun finans kapital tarafından sömürüsü olarak tezahür edecek bu bütünleşmiş ekonominin bir araya getireceği bir insanlık hayali üzerine bir mimari söylem kurmak aklı başında olan birisinin heves edeceği bir soruna benzemiyor. Fakat bu söylemin etkili olduğu yadsınamaz. Çünkü finans kapital medyayı da elinde tutuyor.

Finans kapitalin mimari sözcüleri çok. Örneğin, ......

>> Makaleninin tamamını görebilmek için üye olmalısınız.

    


Eklenme Tarihi : 5 Eylül 2005
Yazar : Prof.Doğan Kuban, Arredamento Mimarlık 2000/10, sayfa 78-80
Makale Okunma Sayısı: 5099


Makale Konuları
  • Makale Anasayfa
  •  
    Ahşap Yapılar(21) 
    Betonarme(24) 
    Bilgisayar Programları(1) 
    Çelik Yapılar(13) 
    Deprem(25) 
    Diğer(17) 
    Finansal Yönetim(19) 
    Mimari(11) 
    Müh.jeolojisi(7) 
    Pratik Bilgiler(50) 
    Su Kay./yap.(20) 
    Şantiye Yönetimi(9) 
    Topoğrafya(1) 
    Ulaştırma(13) 
    Yapı Elemanları(7) 
    Yapı Fiziği(29) 
    Yapı İşletmesi(21) 
    Yapı Makinaları(2) 
    Yapı Malzemesi(33) 
    Yapı Statiği(2) 
    Zemin Mekaniği(12) 

    BİLGİ
     Toplam Makale Sayısı:337
    Sayfa 0.0166 sn.'de yüklendi...


    SPONSOR FİRMALAR :    Firma Rehberi - İnşaat Firmaları - Alışveriş -